Avem o agricultura puternica, chiar si prin simplul fapt ca suprafata insamantata este mai mare decat suprafata arata.

miercuri, 23 iulie 2014

Lupoaia pentru cultura de floarea soarelui


Lupoaia este o planta parazita ce produce pagube care depasesc adesea 50% din recolta, efectul negativ al acestei plante fiind deasemenea evident si sub aspect calitativ, manifestandu-se prin reducerea procentului de ulei din achene.

Lupoaia este intanlita in toate tarile cultivatoare de floarea soarelui, fara nici o exceptie, in Romania fiind pentru prima data intanlita in anii 30'.

Plantele de floarea soarelui atacate au talia sensibil mai mica, in timp ce tulpinile sunt subtiri si lipsite de calatidii (ori au calatidii atrofiate). Achenele (semintele) sunt mici, seci, in timp ce procentul de ulei este foarte redus.

In jurul unei singure plante de floarea soarelui se dezvolta 40-50 de plante parazitare, in timp ce uneori, numarul acestora se poate dubla.

Cea mai recomandata metoda de combatere a Lupoaiei din culturile de floarea soarelui, o constituie cu siguranta asolamentul. Revenirea pe aceeasi sola a culturii dupa o perioada minima de 4-5 ani, are efecte pozitive in lupta cu Lupoaia. Este de asemenea necesara conditionarea semintelor ce vor fi utilizate la semanat. 
Cu toate acestea, cea mai inteleapta metoda de prevenire si combatere a Lupoaiei din culturile de floarea soarelui, o constituie alegerea rationata a soiurilor si a hibrizilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu