Avem o agricultura puternica, chiar si prin simplul fapt ca suprafata insamantata este mai mare decat suprafata arata.

joi, 21 august 2014

Principalii daunatori ai porumbului-Combatere

Daunatorii sunt un factor limitativ considerabil in ceea ce priveste cultura porumbului. Intre cei mai periculosi astfel de daunatori, amintim:

1. Ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) prezenta sa este extrem de daunatoare culturii de porumb, deoarece ataca plantele de la rasarire si pana in faza de 3-4 frunze. Atacul adunltului este semnalat la nivelul coletului, pe care il reteaza. Atunci cand atacul daunatorului se manifesta la plante aflate intr-o stare de vegetatie mai avansata, frunzele sunt consumate intrepte. Acestea se refac ulterior, insa perioada de vegetatie este mult intarziata. Larvele rod radacinile plantelor de porumb.
In situatia in care nu au fost efectuate tratamente aspura semintelor, in vederea combaterii Ratisoarei putem folosi insecticide precum: SINORATOX 35 3l/ha in amestec cu DECIS 2,5 sau KARATE 2,5 0,25 l/ha.


2. Gandacul pamantiu (Opatrum sabulosum) este fregvent intanlit in partea de sud a tarii, mai precis in zona Campiei Romane cat si in sudul Moldovei. Atacuil adultilor se mainfesta in primele faze de vegetatie a culturii de porumb, retezand-o de la colet. Daunatorii de fata se combat cu tratamente la samanta, utilizand unul din insecticidele : Gaucho 8l/t de seminte; Cosmos 5l/t de samanta sau Cruiser 9l/t de samanta.

3. Carabusul de stepa (Anoxia villosa) larvele acestor insecte mai sunt cunoscute si sub denumirea de viermi albi. Acestea rod in totalitate radacinile plantelor de porumb. Odata atacate, plantele raman pier ori raman slab dezvoltate si implicit efectul negativ al atacului acestor daunatori se rasfrange si asupra productiei.


4. Viermele vestic al radacinilor de porumb (Diabrotica virginifera). Atacul larvelor se manifesta cu precadere la nivelul radacinilor. La inceput acestea se hranesc cu perisorii absorbanti ai radacinilor, pentru ca in final sa patrunda in interiorul radacinilor. Plantele atacate au o senzibilitate ridicata la cadere, in timp ce culoarea lor capata o tenta usor deschisa. Adultii se hranesc in principal cu frunze, polen si matase.
Dupa inflorire, adultii se hranesc cu matasea din varful stiuletilor dar si cu boabele in lapte.
In mod categoric este interzisa monocultura de porumb in situatia in care a fost semnalata prezenta porumbului.
Combaterea chimica a acestui daunator se rezuma la folosirea unor momrli realizate dintr-un amestec de insecticid, stimulatori de hranire si atractanti. Doza este de 10 kg momeala/ha.


5. Sfrederitorul porumbului (Ostrinia nubilalis). Odata aparute, larvele rod frunzele si organele florale ale paniculului. Acestea din urma odata atacate se frang usor, pentru ca apoi larvele se continue treaba patrunzand in interiorul tulpinii.
Referitor la combaterea daunatorului, putem limita prezenta acestuia in cultura de porumb practicand araturi adanci sau utilizand hibrizi timpurii. In general se evita utilizarea substantelor chimice in vederea combaterii acestui daunator.

2 comentarii:

  1. Olá, para ajudar você a superar os seus vários problemas financeiros e enfrentar seus objetivos futuros, em um cenário sem dificuldades, o que eu proponho para você uma oferta de crédito (particulares, empresas, associações) em dificuldade ou que desejam ajudar a resolver alguns de seus problemas financeiros ou de iniciar um negócio. A escolha da soma de 5.000€ para 6.000.000 € Escolha do período de amortização: 40 anos, no máximo. o reembolso taxa de 3% de juros anuais. Neste sentido, peço-lhe para escrever ou contactar-nos por e-mail se você estiver interessado no empréstimo oferecer em contato conosco pelo e-mail: Alma.Delacruz973@gmail.com
    e-mail:Alma.DELACRUZ973@gmail.com
    e-mail: Alma.DELACRUZ973@gmail.com

    RăspundețiȘtergere