Avem o agricultura puternica, chiar si prin simplul fapt ca suprafata insamantata este mai mare decat suprafata arata.

marți, 15 iulie 2014

Gandacul din Colorado, un daunator redutabil

Sau Leptinotarsa Decemlineata cum este cunoscut in lumea stiintifica, este o specie originara din America de Nord, unde a fost pentru prima oara intanlita in 1824. Foarte repede s-a raspandit pe intreg continentul american, pentru ca 50 de ani mai tarziu sa isi faca simtita prezenta si in Europa occidentala.
In Romania, prezenta i-a fost pentru prima oara semnalata la mijlocul secolului trecut, in comuna Sapanta (Baia Mare).

In tara noastra, gandacul din Colorado dezvolta 1 pana la 3 generatii in cursul unui an, motiv pentru care combaterea acestuia presupune munca suplimentara din partea fermierilor.

Gandacul din Colorado ierneaza ca adult in sol, acolo unde se retrage incepand cu a doua jumatate a lunii septembrie, la adancimi cuprinse intre 10-40 centimetri, in unele cazuri adancimea de iernat a speciei poate ajunge pana la 1 metru adancime.

Aparitia gandacului din Colorado se produce incepand cu luna martie, atunci cand temperaturile sunt in continua crestere.


Daca deplasarea gandacului se realizeaza prin zbor in cautarea hranei, interesant este faptul ca ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor, in grupe de cate 150.

In mod special, gandacul din Colorado ataca plantele din familia Solanaceae, cartof, tomate, patlagele vinete si chiar ardei. Dintre plantele intanlite in flora spontana, care reprezinta in acelasi timp o sursa de infestare a culturii cu acest periculos daunator, sunt matraguna, maselarita etc.

Combaterea gandacului din Colorado este importanta si de mentionat in lucrarile de inceput atunci ca se doreste infiintarea unei culturi apartinand familiei Solanaceae. Astfel, aratura adanca de toamna, prasilile repetate in perioada de vegetatie, sunt metode mecanice eficiente de lucru impotriva daunatorului.
Incurajarea populatiilor zoofage care sunt daunatori naturali ai gandacului din Colorado, reprezinta o alta metoda de combatere, desi nici favorizarea plantelor care prin structura lor chimica au un efect letal asupra daunatorului nu sunt de lepadat. Intre acest plante amintim : papadia,lucerna, salcam, mohor lat, porumb, loboda, cicoare, floarea-soarelui.

Pragul economic de daunare este inregistrat atunci cand se intanlesc1-2 adulti/m2 pentru culturile de vinete sau de cartof.

Si in prezent, Decis 0,3 l/ha ramane una dintre cele mai bune solutii chimice de combatere a gandacului din Colorado, alaturi de Fastac 0,1 l/ha sau de Karate 0,2 l/ha.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu