Avem o agricultura puternica, chiar si prin simplul fapt ca suprafata insamantata este mai mare decat suprafata arata.

luni, 25 august 2014

Cultura orezului. Lucrarile solului, Boli, Daunatori, Buruieni


  • Asa cum este si cazul altor culturi, aratura ramane principala lucrare a solului si in ceea ce priveste cultura orezului. Aceasta trebuie executata inca din toamna, atunci cand umiditatea solului permite desfasurarea in conditii optime a lucrarii de fata. In situatia in care umiditatea este prezenta in mod excesiv la suprafata solului, este necesara amanarea araturii pana in primavara, pentru a putea fi executata in conditii corespunzatoare.


Adancimea de executare a araturii de toamna trebuie sa fie cuprinsa intre 25-30 cm, in timp ce operatiunea de fata executata in timpul primaverii, trebuie efectuata la o adancime de 15-20 cm.

Daca aratura nu s-a putut executa in conditii corespunzatoare in timpul toamnei, aceasta poate fi efectuata primavara, asa cum am mai spus, ori deopotriva in "ochiurile" iernii.

La desprimavarare aratura de toamna sau cea de iarna se lucreaza cu grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti.


  • O alta lucrare de baza a solului dupa aratura, o constituie cea de nivelare a terenului. Aceasta se efectueaza toamna ori primavara inainte de semanat.


In tehnologia de pregatire a solului pentru cultura de orez, este cunoscuta o nivelare capitala, ce se face odata cu demararea lucrarilor de amenajare a orezariei si apoi odata la 4-5 ani, cat si o nivelare de intretinere ce se efectueaza in fiecare an.

Nivelarea terenului se poate face in teren uscat folosind nivelatoare tractate prin doua treceri in sensuri diferite sau dupa inindarea terenului cu un strat de apa. O parcela bine nivelata trebuie sa se incadreze intre limitele + sau - 5 cm.

Orezul se seamana atunci cand temperatura solului a inregistrat temperaturi de 12 -13 grade Celsius timp de cateva zile. Din punct de vedere calendaristic, epoca optima in care poate incepe procesul de semanat se incadreaza intre 20 aprilie-5 mai atunci cand se seamana in uscat, sau 1-10 mai atunci cand se seamana in apa.


  • Principalele specii de buruieni intanlite in cultura orezului sunt:

 Echinochloa oryzoides              Leersya oryzoides                                                       

In vederea combaterii speciilor de buruieni apartinang genului Echinochloa,se recomanda aplicarea unor erbicide pe baza de molinat, precum: ORDRAM 72 CE, 7-8 l/ha;
Acest erbicid se administreaza dizolvand cantitatea necesara in 200-400 de litri de apa. Referitor la momentul de aplicare, ei bine este de mentionat faptul ca solutia obtinuta se incorporeaza in sol la 6 cm prin una, doua lucrari energice cu grapa cu discuri perpendiculare una pe cealalta.
Leersya oryzoides poate fi combatuta din cultura orezului aplicand erbicidul numit Basta CE, 5l/ha.


  • Cele mai periculoase boli din cultura orezului sunt: Pyricularia oryzae si Fusarium oryzae, ambele putand fi combatute in urma tratamentelor cu Zeama bordoleza.



  • Intre daunatorii culturii de orez, cei mai intanliti sunt tantarul orezului ce poate fi combatut prin tratamente cu Detox 25%, dupa ce apa din cultura a fost temporar eliminata.



  • Referitor la adancimea de semanat, ei bine aceasta nu este mai adanca de 2 cm, sau chiar de 1 cm in situatia semanatului in strat de apa.


















joi, 21 august 2014

Principalii daunatori ai porumbului-Combatere

Daunatorii sunt un factor limitativ considerabil in ceea ce priveste cultura porumbului. Intre cei mai periculosi astfel de daunatori, amintim:

1. Ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) prezenta sa este extrem de daunatoare culturii de porumb, deoarece ataca plantele de la rasarire si pana in faza de 3-4 frunze. Atacul adunltului este semnalat la nivelul coletului, pe care il reteaza. Atunci cand atacul daunatorului se manifesta la plante aflate intr-o stare de vegetatie mai avansata, frunzele sunt consumate intrepte. Acestea se refac ulterior, insa perioada de vegetatie este mult intarziata. Larvele rod radacinile plantelor de porumb.
In situatia in care nu au fost efectuate tratamente aspura semintelor, in vederea combaterii Ratisoarei putem folosi insecticide precum: SINORATOX 35 3l/ha in amestec cu DECIS 2,5 sau KARATE 2,5 0,25 l/ha.


2. Gandacul pamantiu (Opatrum sabulosum) este fregvent intanlit in partea de sud a tarii, mai precis in zona Campiei Romane cat si in sudul Moldovei. Atacuil adultilor se mainfesta in primele faze de vegetatie a culturii de porumb, retezand-o de la colet. Daunatorii de fata se combat cu tratamente la samanta, utilizand unul din insecticidele : Gaucho 8l/t de seminte; Cosmos 5l/t de samanta sau Cruiser 9l/t de samanta.

3. Carabusul de stepa (Anoxia villosa) larvele acestor insecte mai sunt cunoscute si sub denumirea de viermi albi. Acestea rod in totalitate radacinile plantelor de porumb. Odata atacate, plantele raman pier ori raman slab dezvoltate si implicit efectul negativ al atacului acestor daunatori se rasfrange si asupra productiei.


4. Viermele vestic al radacinilor de porumb (Diabrotica virginifera). Atacul larvelor se manifesta cu precadere la nivelul radacinilor. La inceput acestea se hranesc cu perisorii absorbanti ai radacinilor, pentru ca in final sa patrunda in interiorul radacinilor. Plantele atacate au o senzibilitate ridicata la cadere, in timp ce culoarea lor capata o tenta usor deschisa. Adultii se hranesc in principal cu frunze, polen si matase.
Dupa inflorire, adultii se hranesc cu matasea din varful stiuletilor dar si cu boabele in lapte.
In mod categoric este interzisa monocultura de porumb in situatia in care a fost semnalata prezenta porumbului.
Combaterea chimica a acestui daunator se rezuma la folosirea unor momrli realizate dintr-un amestec de insecticid, stimulatori de hranire si atractanti. Doza este de 10 kg momeala/ha.


5. Sfrederitorul porumbului (Ostrinia nubilalis). Odata aparute, larvele rod frunzele si organele florale ale paniculului. Acestea din urma odata atacate se frang usor, pentru ca apoi larvele se continue treaba patrunzand in interiorul tulpinii.
Referitor la combaterea daunatorului, putem limita prezenta acestuia in cultura de porumb practicand araturi adanci sau utilizand hibrizi timpurii. In general se evita utilizarea substantelor chimice in vederea combaterii acestui daunator.

miercuri, 20 august 2014

Fertilizarea organica la porumb

Gunoiul de grajd este de departe cel mai utilizat ingrasamant organic din practica agricola, urmat de namolurile rezultate de la fermele cu profil zootehnic si de ingrasamintele verzi.

Valoarea agricola a gunoiului de grajd este diferita in functie de specia de animale de la care provine. O tona de gunoi de grajd  contine 5-10 Kg N, 2-5 Kg P2O5, 5-10 Kg K2O, 1,2-3,7 Kg Ca, 0,8-2,9 Kg Mg, precum si cantitati apreciabile de microelemente.

Datorita compozitiei complexe pe care o are, gunoiul de grajd aplicat culturii de porumb are un efect favorabil si imediat, cu deosebire la hibrizii cu perioada lunga de vegetatie. Acest lucru datorita faptului ca perioada de exploatere a resurselor nutritive ale solului este mai mare in cazul acestor hibrizi.

Efectul favorabil al gunoiului de grajd atinge limite maxime odata aplicat terenurilor acide, erodate si pe cele grale. Dozele recomandate in aceste cazuri sunt cuprinse intre 20-60 t/ha, cantitate care va fi incorporata sub aratura.

Foarte important este faptul ca ingrasamintele organice nu le suplinesc pe cele chimice, ci doar vin cu eventuale completari care nu au efecte secundare negative asa cum este cazul ingrasamintelor chimice. Cu alte cuvinte, aplicarea ingrasmintelor organice trebuie sa fie efectuata in deplina corelatie cu cele chimice.

In cazul fermelor cu profil zootehnic industrial, colectarea deseurilor se va face in bazine speciale,

Ingrasamintele verzi au rol asemanator gunoiului de grajd, fiind pe deplin exploatate in Uniunea Europeana. Dintre plantele recomandate ca ingrasaminte verzi enumeram: sulfina, mazarea, lupinul alb, rapita etc.
Utilizand acest sistem, se recomanda ca dupa recoltarea plantei de cultura, in timpul verii sa fie executata aratura de baza pentru ca mai apoi sa fie semanata cultura dubla pentru ingrasamant. Aceasta se lasa pe radacini pana la inceputul primaverii, pentru ca mai apoi sa fie incorporata superficial prin doua treceri cu grapa cu discuri, dupa care se va semana porumbul.

marți, 19 august 2014

Pastrarea legumelor in stare proaspata

Acesta este un aspect deosebit de important, fie ca vorbim de pastrarea legumelor peste iarna, ori o perioada cat mai indelungata inspre a putea fi in mod corect prelucrate.

In functie de proprietatile lor naturale, cunoastem legume putin rezistente la pastrare (castraveti, ridichi de luna, verdeturi), acestea putand fi pastrate doar cateva zile; cunoastem deasemenea legume cu durata de pastrare medie (fasole de gradina, patlagele vinete, tomate)acestea se pastreaza 2-3 saptamani; legume rezistente la pastrare asa cum sunt cartofii, ceapa, usturoiul.

In principal, durata de pastrare a legumelor depinde in mare parte de continutul in apa si substanta uscata. Cu cat raportul intre cele doua este idreptat in mod evident spre substanta uscata, cu atat creste in mod direct proprtional durata de pastrare.

Este deja cunoscut faptul ca pretabilitatea legumelor la pastrare este influentata, invers proportional, de cantitatea de caldura degajata de acestea prin respiratie. Deasemenea, aceasta insusire a legumelor este influentata si de factorii naturali. Astfel, ploile abundente din perioada de vegetatie influenteaza negativ durata de pastrare a legumelor. In aceeasi masura irigatiile sau fertilizarile exagerate cu azot au influente negative in ceea ce priveste durata de pastrare.

Capacitatea de pastrare a legumelor mai este influentata pe de o parte de temperatura din timpul recoltarii. In acest caz, temperaturile ridicate a recoltare provoaca deshidratarea legumelor, fapt care se rasfrange in mod negativ asupra duratei de depozitare.

Este de mentionat faptul ca pastrarea legumelor se va realiza in depozite speciale (ferite de radiatia solara). 
Depozitele frigorifice destinate pastrarii legumelor sunt divizate in compartimente de cate 500 de tone fiecare, dotate cu instalatiile speciale prevazute de reglementarile in vigoare.
In spatiile cu atmosfera controlata, temperatura se mentine in limitele -1*C...+4*C si la o umiditate de 90-95%. In aceste conditii, durata de pastrare a legumelor poate creste cu 30-60 de zile.

O alta metoda de pastrare a legumelor in stare corespunzatoare o constituie posibilitatea iradiereii cu raze gamma. Aceste raze au efect bactericid si de combatere a unor daunatori. In mod regulat, aceasta metoda se aplica in vederea pastrarii cepei cat si a cartofilor.

luni, 18 august 2014

Dezinfectia serei si a solului

Datorita intensitatii cu care se lucreaza in sere, operatia de fata este deosebit de necesara si importanta totodata. Se doreste eliminarea germenilor de boli si daunatori inaintea infiintarii noilor culturi in spatiile protejate.

Un procedeu simplu si economic de dezinfectie il constitue "solarizarea". Acest procedeu consta in acoperirea solului infestat, dupa ce in prealabil a fost supus umectarii cu apa, cu o folie din material plastic, transparenta, in perioada iunie-iulie-august. In aceste conditii, cresterea semnificativa a temperaturii va duce la distrugerea formelor de conservare a numerosi agenti patogeni: Sclerotinia, Botrytis etc.

Acesta metoda se poate folosi si sub adaposturi de material plastic si in camp, dar prezinta dezavantajul ca terenul nu poate fi folosit o perioada de pana la 21-60 de zile, cum este cazul la salata.

miercuri, 13 august 2014

Asolamentul culturii de porumb

Porumbul nu este tocmai pretentios vizavi de planta premergatoare, el putand fi cultivat o perioada indelungata in monocultura. Cultivarea acestuia in cadrul unui asolament rational, determina sporuri de recolta de pana la 30 de procente.


Porumbul da rezultate foarte bune dupa mazare, fasole sau soia, in timp ce bune premergatoare pentru porumb sunt considerate cerealele paioase, cartoful, sfecla ori floarea-soarelui.

Insa peste toate acestea, foarte bune premergatoare pentru porumb sunt considerate pajistile destelenite.

Ca urmare a ponderii insemnate a culturilor de porumb si de grau din tara noastra, aceste culturi ocupand peste 50 % din totalitatea terenurilor cultivate in Romania, o rotatie corespunzatoare in care cele doua culturi sa fie despartite de o a treia pe intreaga suprafata, este foarte dificil de realizat,  in conditiile in care cultura mare din Romania nu cunoaste o structura a culturilor diversificata.

Dupa grau, care elibereaza terenul devreme, sunt favorizate lucrarile imediate de pregatire a solului, in acest mod favorizandu-se  procesele de nitrificare si de acumulare a apei in sol. Cu toate acestea sistemul de cultura grau-porumb repetat maim ulti ani, favorizeaza atacul de fusarioza. Totodata sistemul de cultivare a porumbului in monocultura favorizeaza printre altele atacul bolilor si a daunatorilor precum: Ostrinia nubilalis sau Diabrotica virginifera.

Monocultura determina o inrautatire evidenta a structurii solului, reducandu-se totodata considerabil continutul de humus din sol. Deasemenea, ca efecte secundare ale practicarii eroziunii mai putem aminti acidifierea solului ori reducerea semnificativa a rezervelor de azot din sol.

Porumbul este o buna planta premergatoare pentru culturile de primavara, in timp ce pentru grau favorabilitatea culturii ca si premergatoare creste daca se folosesc hibrizi timpurii.

luni, 4 august 2014

Paulownia in Republica Moldova



Acum un an, Sergiu Cervoneac din satul Pepeni, raionul Sângerei, a adus din Spania puieţi din specia Paulownia, care au fost plantaţi pe un hectar. 

"Rădăcina de Paulownia Clone în Vitro 112 ajunge la adâncimea de până la nouă metri. Este o rădăcină pivotantă care singură se duce după apă. Este foarte bună împotriva alunecărilor de teren pe care le avem în Republica Moldova", afirmă bărbatul.

Copacii s-au dovedit a fi rezistenţi la temperaturi scăzute şi secetă, iar în acest an, tânărul a hotărât să extindă plantaţia de Paulownia cu şase hectare.

"Am făcut studiile în străinătate şi am avut colegi care erau implicaţi în energii renovabile. El se foloseşte pentru a obţine biomasă şi cherestea. Pentru biomasă se pun mai mulţi copaci la hectar, la al doilea an de viaţă deja avem o rentabilitate de 50 de tone de biomasă pe an. Din cherestea se primesc cam 200 de cuburi", a mai adăugat el.

Tatăl tânărului este convins că va reuşi să obţină o sursă de energie mai ieftină.

"M-a frapat lucrul acesta, fiindcă e ceva nou, într-un an de zile să ajungă să crească un metru şi 80 de centimentri sau doi metri. M-am gândit că e un lucru bun această biomasa, vom avea şi noi căldura noastră", a menţionat tatăl tânărului, Victor Cervoneac.

Plantaţia lui Sergiu a devenit o adevărată atracţie pentru locuitorii din Pepeni.

"Mi-a părut că e răsărită deodată. Acum toţi vor să obţină energie şi să facă focul mai uşor", spune un consătean.

Pe un hectar, sunt plantaţi câte 620 de copaci, care sunt tăiaţi după cinci ani. 

www.publika.md

Productii de grau, orz si ovaz in 2014

In Statele Unite ale Americii, anul curent a oferit fermirilor productii de grau in scadere cu aproximativ 6 procente fata de anul precedent. Astfel, cele peste 53 de milioane de tone, vor fi evident bine primite, insa nu suficiente.

Conform autoritatilor americane responsabile, cantitatea totala de grau de toamna recoltata a fost anul acesta de 36,9 miloane de tone, cu 1 procent mai putin comparativ cu estimarea efectuata in luna iunie.

Deasemenea, productia de ovaz in anul 2014, a fost estimata la 113.250 de tone, cu aproximativ 15 procente peste cea de anul trecut, potrivit datelor USDA, in timp ce productia de orz din SUA este estimata la peste 4,1 milioane de tone, cu 13 procente mai putin comparativ cu cea a anului trecut.

joi, 24 iulie 2014

Gargarita frunzelor de porumb


Insecta este raspandita in zonele de cultura a porumbului, fiind in principal intanlita atat in partea Europei, cat si in vestul continentului astiatic.

Pentru prima oara, prezenta insectei a fost semnalata in anul 1834, in Iran.

In tara noastra, Ratisoara a fost intanlita pentru prima oara la inceputul secolului 20, in judetul Ilfov.
In Romania, prezenta Ratisoarei este fregvent semnalata in zonele de stepa, cat si in cele de silvostepa din Banat, Transilvania, Lunca Dunarii sau in vaile principalelor rauri din tara. In tara noastra, specia are o singura generatie pe an, si ierneaza ca adult in sol la adancimea de 40-60 de centimetri.

La temperatura solului de 5 grade Celsius (spre sfarsitul iernii) insectele incep timid sa paraseasca locul de iernare, migrand catre straturile superioare ale solului, acolo unde asteapta conditiile climatice favorabile manifestate de temperaturile mai mari cu 10 grade decat temperatura de inghetare a apei ( 0 grade Celsius).

Ratisoara (Tanymecus dilaticollis) este considerat ca fiind cel mai aprig daunator al porumbului, provocand totodata pagube insemnate si culturilor de floarea soarelui, sfecla pentru zahar,soia, lucerna sau grau.

Atacul insectelor este usor de observat, ca urmare a retezarii plantelor de la colet, fapt care provoaca distrugerea in mare parte a recoltei. In cazul unui atat puternic si iresponsabil stopat de catre fermier, este necesara intoarcerea imediat a culturilor.


O importanta metoda de combatere a daunatorului o reprezinta rotatia culturilor, utilizarea la semanat a materialului in prealabil tratat ( Carbofuran 350 pentru 25 l/t samanta), cat si lucrarile periodice de intretinere.
In privinta solutiilor chimice utilizate in vederea combaterii Ratisoarei, se recomanda utilizarea urmatoarelor solutii: Carbofuran 350, Cruiser 350 FS, Kaiso sorbie 0,15 l/ha.
In situatia in care nu s-a eferctuat tratamentul semintei, in situatia in care conditiile climatice sunt indreptate spre un atac puternic al daunatorului, se impune imediat tratamente curative pe baza amestecului intre Sinoratox- 3 l/ha+Decis 2,5.

miercuri, 23 iulie 2014

Lupoaia pentru cultura de floarea soarelui


Lupoaia este o planta parazita ce produce pagube care depasesc adesea 50% din recolta, efectul negativ al acestei plante fiind deasemenea evident si sub aspect calitativ, manifestandu-se prin reducerea procentului de ulei din achene.

Lupoaia este intanlita in toate tarile cultivatoare de floarea soarelui, fara nici o exceptie, in Romania fiind pentru prima data intanlita in anii 30'.

Plantele de floarea soarelui atacate au talia sensibil mai mica, in timp ce tulpinile sunt subtiri si lipsite de calatidii (ori au calatidii atrofiate). Achenele (semintele) sunt mici, seci, in timp ce procentul de ulei este foarte redus.

In jurul unei singure plante de floarea soarelui se dezvolta 40-50 de plante parazitare, in timp ce uneori, numarul acestora se poate dubla.

Cea mai recomandata metoda de combatere a Lupoaiei din culturile de floarea soarelui, o constituie cu siguranta asolamentul. Revenirea pe aceeasi sola a culturii dupa o perioada minima de 4-5 ani, are efecte pozitive in lupta cu Lupoaia. Este de asemenea necesara conditionarea semintelor ce vor fi utilizate la semanat. 
Cu toate acestea, cea mai inteleapta metoda de prevenire si combatere a Lupoaiei din culturile de floarea soarelui, o constituie alegerea rationata a soiurilor si a hibrizilor.

Un agricultor a renunțat la legume ca să crească arbori Paulownia





 Potrivit site-ului https://ro.stiri.yahoo.com/, Vasile Chiriţoiu s-a apucat să planteze arbori Paulownia în urmă cu patru ani, când a cumpărat primul puiet din Spania, cu cinci euro. Acum, a ajuns la o afacere înfloritoare pentru că acest tip de pom crește într-un an cât alții în zece.

După un an de la plantare, arborele atinge înălţimea de 4-5 metri, iar la vârsta de trei ani când poate fi tăiat, ajunge şi la 20 de metri.

Mai mult, în fiecare an, arborele dă lăstari de la rădăcină, astfel că pe parcusul a mai multor ani, se pot înregistra  mai multe cicluri de tăiere, a afirmat Chirițoiu, citat de digi24.ro.

„O muncă mult mai uşoară şi mult mai frumoasă. Nu stai în solare la căldură, stai la umbră, la aer liber”, a spus Vasile Chirițoiu, comparând plantația cu agricultura.

În ceea ce privește veniturile obținute de pe două plantații, una de cinci și alta de două hectare, ambele aflate în primul an de exploatare, Chirițoiu speră să obțină 50.000 de euro.

miercuri, 16 iulie 2014

Microelementele- Caracteristici generale


Ca importanta fiziologica, carentele de microelemente au serioase repercursiuni la nivelul plantelor, acestea manifestandu-se prin aparitia unor importante tulburari de nutritie.

Microelementele necesare diferitelor plante de cultura se asigura de regula pe baza resurselor existente in sol.

In cazul unei agriculturi moderne, complete, cantitatile de microelemente puse la dispozitia plantelor pe baza resurselor existente in sol, devin de cele mai multe ori insuficiente in vederea realizarii unei nutritii corespunzatoare, motiv pentru care se impune aplicarea ingrasamintelor chimice in vederea sporirii cantitatii de microelemente puse la dispozitia plantelor.

Administrarea acestor ingrasaminte este necesara si chiar obligatorie in urmatoarele situatii:
- pe soluri erodate;
- pe soluri pe care s-au administrat amendamente calcaroase;
- pe soluri nisipoase;
 -pe soluri exploatate in regim de irigatie;

Administrarea ingrasamintelor cu microelemente poate fi efectuata astfel:
- prin stropiri foliare;
- prin tratarea semintelor sau a butasilor inante de semanat/plantat;
- prin aplicarea in benzi o data cu semanatul;
- prin aplicarea in apa de irigatii a microelementelor;

marți, 15 iulie 2014

Gandacul din Colorado, un daunator redutabil

Sau Leptinotarsa Decemlineata cum este cunoscut in lumea stiintifica, este o specie originara din America de Nord, unde a fost pentru prima oara intanlita in 1824. Foarte repede s-a raspandit pe intreg continentul american, pentru ca 50 de ani mai tarziu sa isi faca simtita prezenta si in Europa occidentala.
In Romania, prezenta i-a fost pentru prima oara semnalata la mijlocul secolului trecut, in comuna Sapanta (Baia Mare).

In tara noastra, gandacul din Colorado dezvolta 1 pana la 3 generatii in cursul unui an, motiv pentru care combaterea acestuia presupune munca suplimentara din partea fermierilor.

Gandacul din Colorado ierneaza ca adult in sol, acolo unde se retrage incepand cu a doua jumatate a lunii septembrie, la adancimi cuprinse intre 10-40 centimetri, in unele cazuri adancimea de iernat a speciei poate ajunge pana la 1 metru adancime.

Aparitia gandacului din Colorado se produce incepand cu luna martie, atunci cand temperaturile sunt in continua crestere.


Daca deplasarea gandacului se realizeaza prin zbor in cautarea hranei, interesant este faptul ca ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor, in grupe de cate 150.

In mod special, gandacul din Colorado ataca plantele din familia Solanaceae, cartof, tomate, patlagele vinete si chiar ardei. Dintre plantele intanlite in flora spontana, care reprezinta in acelasi timp o sursa de infestare a culturii cu acest periculos daunator, sunt matraguna, maselarita etc.

Combaterea gandacului din Colorado este importanta si de mentionat in lucrarile de inceput atunci ca se doreste infiintarea unei culturi apartinand familiei Solanaceae. Astfel, aratura adanca de toamna, prasilile repetate in perioada de vegetatie, sunt metode mecanice eficiente de lucru impotriva daunatorului.
Incurajarea populatiilor zoofage care sunt daunatori naturali ai gandacului din Colorado, reprezinta o alta metoda de combatere, desi nici favorizarea plantelor care prin structura lor chimica au un efect letal asupra daunatorului nu sunt de lepadat. Intre acest plante amintim : papadia,lucerna, salcam, mohor lat, porumb, loboda, cicoare, floarea-soarelui.

Pragul economic de daunare este inregistrat atunci cand se intanlesc1-2 adulti/m2 pentru culturile de vinete sau de cartof.

Si in prezent, Decis 0,3 l/ha ramane una dintre cele mai bune solutii chimice de combatere a gandacului din Colorado, alaturi de Fastac 0,1 l/ha sau de Karate 0,2 l/ha.