Avem o agricultura puternica, chiar si prin simplul fapt ca suprafata insamantata este mai mare decat suprafata arata.

miercuri, 13 august 2014

Asolamentul culturii de porumb

Porumbul nu este tocmai pretentios vizavi de planta premergatoare, el putand fi cultivat o perioada indelungata in monocultura. Cultivarea acestuia in cadrul unui asolament rational, determina sporuri de recolta de pana la 30 de procente.


Porumbul da rezultate foarte bune dupa mazare, fasole sau soia, in timp ce bune premergatoare pentru porumb sunt considerate cerealele paioase, cartoful, sfecla ori floarea-soarelui.

Insa peste toate acestea, foarte bune premergatoare pentru porumb sunt considerate pajistile destelenite.

Ca urmare a ponderii insemnate a culturilor de porumb si de grau din tara noastra, aceste culturi ocupand peste 50 % din totalitatea terenurilor cultivate in Romania, o rotatie corespunzatoare in care cele doua culturi sa fie despartite de o a treia pe intreaga suprafata, este foarte dificil de realizat,  in conditiile in care cultura mare din Romania nu cunoaste o structura a culturilor diversificata.

Dupa grau, care elibereaza terenul devreme, sunt favorizate lucrarile imediate de pregatire a solului, in acest mod favorizandu-se  procesele de nitrificare si de acumulare a apei in sol. Cu toate acestea sistemul de cultura grau-porumb repetat maim ulti ani, favorizeaza atacul de fusarioza. Totodata sistemul de cultivare a porumbului in monocultura favorizeaza printre altele atacul bolilor si a daunatorilor precum: Ostrinia nubilalis sau Diabrotica virginifera.

Monocultura determina o inrautatire evidenta a structurii solului, reducandu-se totodata considerabil continutul de humus din sol. Deasemenea, ca efecte secundare ale practicarii eroziunii mai putem aminti acidifierea solului ori reducerea semnificativa a rezervelor de azot din sol.

Porumbul este o buna planta premergatoare pentru culturile de primavara, in timp ce pentru grau favorabilitatea culturii ca si premergatoare creste daca se folosesc hibrizi timpurii.

Un comentariu: