Avem o agricultura puternica, chiar si prin simplul fapt ca suprafata insamantata este mai mare decat suprafata arata.
joi, 24 iulie 2014
Gargarita frunzelor de porumb
Insecta este raspandita in zonele de cultura a porumbului, fiind in principal intanlita atat in partea Europei, cat si in vestul continentului astiatic.
Pentru prima oara, prezenta insectei a fost semnalata in anul 1834, in Iran.
In tara noastra, Ratisoara a fost intanlita pentru prima oara la inceputul secolului 20, in judetul Ilfov.
In Romania, prezenta Ratisoarei este fregvent semnalata in zonele de stepa, cat si in cele de silvostepa din Banat, Transilvania, Lunca Dunarii sau in vaile principalelor rauri din tara. In tara noastra, specia are o singura generatie pe an, si ierneaza ca adult in sol la adancimea de 40-60 de centimetri.
La temperatura solului de 5 grade Celsius (spre sfarsitul iernii) insectele incep timid sa paraseasca locul de iernare, migrand catre straturile superioare ale solului, acolo unde asteapta conditiile climatice favorabile manifestate de temperaturile mai mari cu 10 grade decat temperatura de inghetare a apei ( 0 grade Celsius).
Ratisoara (Tanymecus dilaticollis) este considerat ca fiind cel mai aprig daunator al porumbului, provocand totodata pagube insemnate si culturilor de floarea soarelui, sfecla pentru zahar,soia, lucerna sau grau.
Atacul insectelor este usor de observat, ca urmare a retezarii plantelor de la colet, fapt care provoaca distrugerea in mare parte a recoltei. In cazul unui atat puternic si iresponsabil stopat de catre fermier, este necesara intoarcerea imediat a culturilor.
O importanta metoda de combatere a daunatorului o reprezinta rotatia culturilor, utilizarea la semanat a materialului in prealabil tratat ( Carbofuran 350 pentru 25 l/t samanta), cat si lucrarile periodice de intretinere.
In privinta solutiilor chimice utilizate in vederea combaterii Ratisoarei, se recomanda utilizarea urmatoarelor solutii: Carbofuran 350, Cruiser 350 FS, Kaiso sorbie 0,15 l/ha.
In situatia in care nu s-a eferctuat tratamentul semintei, in situatia in care conditiile climatice sunt indreptate spre un atac puternic al daunatorului, se impune imediat tratamente curative pe baza amestecului intre Sinoratox- 3 l/ha+Decis 2,5.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu