Avem o agricultura puternica, chiar si prin simplul fapt ca suprafata insamantata este mai mare decat suprafata arata.

marți, 4 decembrie 2012

Sulfatul amoniacal ca ingrasamant


Este un ingrasaman folosit de multa vreme in agricultura. Se prezinta ca o sare alba, cristalizata in sistem rombic. Este foarte usor solubil in apa la temperaturi de 0 grade Celsius. Are un gust sarat,ca ingrasamant culoarea este variabila, de la alb-cenusiu si pana la galbui.
Este recomandat, ca urmare a continutului ridicat in sulf, sa fie administrat plantelor din familia Cuciferae (varza, rapita, mustar) si la cultura tomatelor. In acelasi timp este recomandat in pomicultura datorita faptului ca determina o intensificare a culorii florilor si a frunzelor.
Efectul pozitiv al sulfatului de amoniu este acela ca el creste de la solurile acide spre cele cu reactie alcalina unde este superior tuturor ingrasemintelor cu azot.

sâmbătă, 1 decembrie 2012

Renta agricola a fost achitata


Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a platit miercuri, 28 noiembrie, ultimă tranşă în valoare de 22 de milioane de lei pentru un număr aproximativ de  22.500 rentieri agricoli.
Suma totala care a fost platita in anul 2012 in cadrul rentei anuale a fost 72 de milioane de lei, suma platita pentru 74.000 de fermieri.
Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa, ori încheie acord cu investitorul
Suma de bani incasata de catre persoanele fizicie sau juridice in cadrul acestui program de rasplatire a arendasilor romani insumeaza 100 de euro pentru un hectar de teren insamantat, sau 50 de euro pentru un hectar de teren arendat.
Pentru suprafeţele mai mici de 1 ha suma plătită va fi direct proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul.
Plata rentei viagere agricole se face în lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de BNR din anul pentru care aceasta se datorează. Deasemenea plata se face prin intermediul unui mandat postal ori prin intermediul oricarei alte forme legale de transfer.
 Renta viageră agricolă nu se mai acorda din momentul in care proprietarul sau arendasul terenului este declarat decedat, insa banii respectivi pot fi ridicati in anul curent de catre urmasii decedatului in cazul in care acesta prezinta documentele legale.