Avem o agricultura puternica, chiar si prin simplul fapt ca suprafata insamantata este mai mare decat suprafata arata.

vineri, 30 noiembrie 2012

Daniel Cosntantin face parte din Parlamentul European pentru Inovare



In urma unui comunicat de presa dat de catre cei de la madr.ro, am aflat faptul ca Daniel Constantin este unul din cei trei miniștri ai agriculturii din Europa care face parte din comitetul director al Parteneriatului European pentru Inovare.

În cadrul reuniunii Consiliului de miniştri pentru agricultură din 28 - 29 noiembrie a.c. de la Bruxelles au fost adoptate concluziile Consiliului privind reprezentanţii în comitetul director al Parteneriatului European pentru Inovare „Productivitate şi durabilitatea agriculturii”, din care fac parte urmatorii miniştrii:

  • Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale al României
  • Mette Gjerskov, Ministrul Alimentaţiei, Agriculturii şi Pescuitului al Danemarcei;
  • Athanasios Tsaftaris, Ministrul Dezvoltării Rurale şi Alimentaţiei al Greciei.

In urma acesei adunari Daniel Constantin a fost ales intr-o functie europeana de prestigiu, el fiind singurul roman ales intr-o astfel de functie.
Principalul criteriu de selecţie l-a constituit activitatea avută de fiecare ministru în cadrul consiliilor pe agricultură. Cei care au facut posibila aceasta alegere cu adevarat uimitoare pentru tara noastra, a fost presedentia cipriota, care si-a aratat increderea fata de Daniel Constantin.
Pe lângă cei trei miniştri propuşi, comitetul director al Parteneriatului European pentru Inovare (PEI) va reuni 40 de personalităţi din rândul organizaţiilor de fermieri, cercetători, academicieni şi organizaţii ale consumatorilor şi protecţia mediului,acestia avand rolul de a reprezenta interesele inovarii in agricultula la Curtea Europeana.





joi, 29 noiembrie 2012

Despre agricultura bio

Din pacate din ce in ce mai multe tari ajung sa castige anual sume de bani care pentru tara noastra sunt imposibile ca urmare a ignorantei. Desi in tara noastra atat de vanata agricultura bio este la tot pasul, pretul acestor produse nu se compara nici pe departe cu pretul produselor bio din celelalte tari. Acest lucru este datorat certificatelor care permit comercializarea produselor bio, intrucat ele in Romania sunt foarte greu de obtinut, in conditiile in care in tara noastra agricultura se bazeaza pe lipsa ingrasamintelor chimice. Deasemenea este de precizat faptul ca daca in Romania este utilizata o cantitate de azot aproximativa de 20 de kilograme/ha, ei bine in tari precum Germania cantitatea produselor chimice au o cantitate de circa 20 de ori.

sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Pretul kilogramului de porc viu


Se pare ca in zilele acestea kilogramul de porc viu se vinde undeva in jurul sumei de 8-9 ron. Acest pret este in medie pentru porcii ai caror greutate depaseste 130 de kilograme. Porcii cei mai "vanati" de catre cumparatori, cei in jurul greutatii de 100-120 de kilograme se vand in aceste zile pentru suma de 10 ron/kg.
Chiar daca vara aceatsa am avut deficit hidric insemnat, iar previziunile conform carora kilogramul de porc de sarbatori ar fi foarte ridicat, se pare ca pana in prezent mare diferenta de pret comparativ cu anul trecut nu este cel putin deocamdata.
Sa vedem evolutia pretului pana in data de 25 decembrie si apoi putem trege concluzii asupre influentei secetei care s-a abatut si peste Romania vara aceasta.

vineri, 23 noiembrie 2012

Paluownia- Copacul minune


Sau arborele printesei cum i se mai spune, a fost adus in Europa in jurul anului 1970 dupa ce a primit acordul institutiilor in cauza. Acest arbore este si va fi cu mult mai pretuit in viitorul apropiat ca urmare a numeroaselor utilitati pe care le are. De la constructia avioanelor usoare si pana la bordurile masinilor de lux, acest arbore este utilizat pe scara larga in intreaga lume.
Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte de a va apuca sa plantati paulownia pentru comert. Printre aceste lucruri nu se numara si riscuri intrucat dupa tot timpul alocat documentarii in care am aflat cam tot ce se putea despre acest arbore, pot spune ca riscuri sau chiar efecte negative nu exista.
Punctele forte ale acestui arbore sunt:
-viteza uimitoare de crestere. In 8 ani poate ajunge la inaltimea de 20 metri si pot avea un diametru de aproximativ 20 de centimetri. Acest lucru inseamna ca un singur copac poate avea la 8 ani de plantare aproximativ 0.3 metri cubi.
-pretul foarte ridicat. Un singur metru cub din acest arbore costa intre 500-1200 euro.
-puterea de ardere uimitoare. 2 kilograme de lemn de paulownia este echivalentru a 1 litru de motorina.
-frumusetea iesita din comuna florilor acestui arbore. Ca urmare a acestui fapt este plantat in scop ornamental.
-dintr-un hectar de copaci de paulownia se pot scoate aproximativ 800 de kilogramame de miere de albine cu calitati exceptionale.
-imbogateste solul in azot.
-purifica aerul.
-duritatea remarcabila. De aceea este denumit "aluminiul din lemn".

Sunt mult ami mult lucruri pe care le cunosc despre acest arbore si sunt foarte incantat sa imi impart cunostrintele in materie de paulownia cu dumneavoastra. Voi reveni in posturi viitoare cu alte informatii. Daca aveti intrebari nu ezitati sa lasati comment sau sa ma contactati in pagina "Contact".

joi, 22 noiembrie 2012

Despagubiri pentru calamitati

Inca de acum mai bine de o saptamana fermierii ale caror terenuri cultivate au fost afectate de seceta din aceasta vara au fost despagubiti de catre statul roman cu acea putina dar bine venita suma de bani. Astfel fermierii au primit putin mai mult de 100 de lei pentru fiecare hectar in parte afectat de calamitatile din acest an.
Astfel ne putem vedea de noua cultura pe care cu multa speranta si credinta o vom semana in aceasta toamna, trecand peste previziunile neincurajatoare ale meteorologilor.

vineri, 16 noiembrie 2012

Castigul pentru un hectar de porumb


In conditiile in care intr-un an bun se recolteaza circa 6 tone de boabe de porumb la hectar, seceta care s-a abatut peste tara noastra anul acesta a facut ca aceasta cantitate sa fie cu mult diminuata. Astfel daca in mod normal pe suprafata unui hectar diferenta dintre cheltuelite de 1500 de RON si castigul de 4000 de RON se ajungea la un profit/hectar aproximativ de 2500 de RON, anul acesta suma foarte incurajabile pentu fermieri s-a diminuat cu mult si in unele cazuri a ajuns chiar sa fie egala cu 0. Probabil si neatentia fermierilor este parte a acestui dezechilibru.

miercuri, 14 noiembrie 2012

Evolutia pretului la varza

Daca pana nu demult pretul varzei era mult mai mare ca in alti ani, se pare ca in aceasta toamna pretul a revenit la normal intrucat cei 0,30 lei pe care trebuie sa ii platim pentru un kilogram este cat se poate de corect. Urmarile acestor scaderi considerabile de pret au avut efect imediat in atitudinea agricultorilor fata de evolutia pretului. Evident acestia au fost nemultumiti de scadere insa cu toate acestea afrima ca profitul din acest an este cel putin comparabil cu cel din anii anteriori.

luni, 12 noiembrie 2012

Alimentele modificare genetic


Pentru ca in secolul 21 plantele sunt supuse atator boli care dintre care mai daunatoare, acestea au nevoie pentru o dezvoltare eficienta in vederea recoltarii de aproximativ 15 stropiri efectuate la intervale de timp binedeterminate si foarte exacte ca si cantitate. Tocmai din acest motiv la nivel mondial incep sa fie deschise numeroase dezbateri pe seama beneficiilor aduse de modificarea genetica a alimentelor de origine vegetala si din ce in ce mai multi specialisti si oameni de rand ajung la concluzia ca solutia viitorului in agricultura o reprezinta acest tip de cultura.
Cele 15 stropiri despre care vorbim sunt necesare in vederea eliminarii dusmanilor, eliminarii buruienilor dar si pentru oferirea unor imbolduri pentru crestere. In urma modificarii genetice toate aceste stropiri se presupune ca sunt inutile si evident vor fi eliminate intrucat nu isi mai au rostul. Astfel agricultura in cazul introducerii la scara larga a modificarilor genetice se va face cu chletuieli mult mai mici decat in prezent, dar si cu o simplitate superioara celei inregistrate astazi.

sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Graul insamantat in toamna, salvat de ploile din octombrie



Culturile de grâu însămânţate pentru anul viitor sunt salvate datorită precipitaţiilor căzute în ultima perioadă, a declarat Ion Sandu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
“Fenomenul de secetă din România a fost atât de dur din iunie până în octombrie, încât dacă în octombrie nu ar fi plouat atunci recolta de toamnă ar fi putut fi compromisă. Culturile de grâu însămânţate pentru anul viitor sunt, după părerea mea, salvate. Întotdeauna, prognozele pe termen lung, estimări cu trei-patru luni înainte, au o probabilitate de realizare de 60%. Ceea ce anunţam, în urmă cu trei luni, şi anume că va ploua în octombrie, s-a realizat din fericire şi este esenţial acest lucru pentru agricultură”, a afirmat Ion Sandu.
Din fericire ca urmare a acestor ploi care ne-au perindat tara in luna octombrie, putem spune ca acea inaltime minima pe care graul trebuie sa o atinga la intrarea in iarna (12-14 centimetri) nu mai este un obiectiv atat de greu de atins. Sa speram ca previziunile meteorologicilor cu privire la iarna grea pe cara noastra o va traversa in acest an se vor indeplini, intrucat in aceste momente orice forma de precipitatii este bine primita.

miercuri, 7 noiembrie 2012

Reducerea TVA-ului la produsele din carne


In urma propunerilor inaintate de catre Guvern cu privire la reducerea TVA-lui la produsele alimentare, se pare ca producatoii de carne au reactionat cat se poate de bine intrucat au impartasit aceasta posibilitate. Acestia au afirmat faptul ca reducerea TVA-ului ar insemna dezghetarea pietei alimentare din Romania, blocata intr-o oarecare masura de criza economica interminabila aparuta si in tara noastra. Deasemenea fermierii au mai adaugat ca o astfel de masura ar insemna o lovitura sub centura celor care apeleaza la practici ascunse de comert.
Masura care prevede scaderea TVA-ului ar urma sa aduca la bugetul de stat sume impresionante de bani care in prezent se pierd prin comertul subteran cu carne.

marți, 6 noiembrie 2012

SOS Salvaţi Agricultura României


Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) împreună cu Federaţia Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) şi Holstein.RO organizează, miercuri, 7.11.a.c. incepand cu orele 10 mitingulSOS Salvaţi Agricultura României!”.
Reprezentanţii LAPAR sunt nemulţumiţi de sprijinul pe suprafaţă promis de Ministerul Agriculturii şi alocat în cele din. "Noi am cerut 220 de euro pe hectar, dar ministrul ne-a spus că nu ne poate da decât maximul stabilit la 170 de euro. Restul până la 220 euro poate fi diferenţa de la subvenţia de anul trecut care în mod nejustificat a fost tăiată, deşi a fost aprobată de la Bruxelles. Ei au spus că nu se poate şi eu personal l-am rugat pe domnul ministru să îşi ia echipa şi să lase loc altuia care poate. Nu putem ca, într-un an atât de păgubos pentru agricultură, să stăm la cheremul unor oameni care găsesc bani pentru orice şi numai pentru siguranţa alimentară şi a afacerilor din agricultură nu găsesc”, a declarat, vineri, 28 septembrie, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, citat de catre Agerpres.

luni, 5 noiembrie 2012

Subventiile acordate ca urmare a secetei din acest an


Ca urmare a secetei aproape fara precedent pentru istoria recenta a tarii noastre, Ministerul Agriculturii a promis o subventie tuturor fermierilor afectati de deficitul hidric de anul acesta stabilita in jurul sumei de 35 de euro. Evident fermierii nu au fost multumiti de aceste sume mult prea mici comparativ cu pierderile suferite de catre ei si astfel s-a intarziat acordarea acestor sume de bani pana la clarificarea chestiunilor legate de bani. Fermierii nemultumiti de banii promisi au afirmat ca banii pe care ar trebui sa ii primeasca in aceste conditii sunt de 180 de euro. Cum statul roman nu dispune de acesti bani nu exista decat solutia unor discutii care sa se definitiveze cu hotarari multumitoare pentru ambele parti.
Va reamintim faptul ca in acest an, la nivel national, seceta a distrus aproximativ 80% din plantatiile de porumb, in timp ce floarea soarelui a fost distrusa in proportie de 50%. Deasemenea in unele parti ale tarii deficitul hidric a ajuns la 1,5 metri in profilul de sol.

duminică, 4 noiembrie 2012

Ultima zi pentru Indagra 2012

Astazi este ultima zi a celei mai grandioase expozitii cu profil agricol pe care tara noastra il gazduieste. La Romexpo, azi 04 Noiembrie 2012, veti putea admira pentru ultima oara in acest an cele mai noi si performante utilaje agricole. Deschisa inca de pe 31 Octombrie, expozitia fara precedent in provincie scoate la "lumina" utilaje din variate ramuri ale agriculturii, astfel ca fermierii pot lua contact cu:

  • Producatori si distribuitori de utilaje agricole, echipamente pentru irigatii
  • Producatori si distribuitori de seminte si material saditor, ingrasaminte, sere si solarii;
  • Producatori si distribuitori de echipamente zootehnice, pentru cresterea animalelor si pasarilor, abatorizare;
  • Producatori si distributori de produse si echipamente in domeniul horticulturii si viticulturii • Prestatori de servicii financiare si asigurari;
  • Prestatori de servicii de consultanta si formare profesionala in domeniu;
Proiectare si distributie de software dedicat
Organizata sub atenta observatie a MADR, Indagra isi propune sa adune un numar cat mai mare de vizitatori.

sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Pretul varzei de toamna


Cum pretul kilogramului de varza i-a speriat pe multi in luna septembrie, se pare ca cei 0,50 de RON pe care trebuie sa ii platim in prezent pentru un kilogram par foarte in regula. Daca la inceputul lunii octombrie un kilogram de varza era cumparat pentru nu mai putin de 2,50 de RON, acum totul a revenit la normal si motivele de ingrijorare nu mai exista. Intradevar pretul crescuse alarmant deoarece in acele momente nu se incepuse recoltarea varzei de toamna.

Recolta istorica de grau in 2011 nu reduce foametea


Anul trecut, in 2011, s-a obtinut o cantitate istorica la nivel mondial de grau, estimata undeva la 2,34 de miliarde de tone. Acest lucru insa nu ia ferit pe cei peste 800 de milioane de oameni la nivel mondial sa sufere incontinuare de foamete. ONU incearca de ceva timp sa limiteze numarul persoanelor care sufera de saracie, insa nu prin productia mai mare de cereale, intrucat chiar anul trecut s-a demonstrat ca acest lucru nu ajuta la nimic. Defapt repezentantii ONU se tem ca efectul de "risipire" a cerelelor sa nu creasca direct proportional cu cantitatea recoltata intrucat egoismul, ca trasatura dominanta a omului, nu ii permite sa ajute. Aceasta lipsa de altruism se reflecta in situatia de fata prin hranirea animalelor cu graul la care 800 de milioane de oameni din intreaga lume viseaza zilnic.
S-a ajuns in prezent ca oricat de mult s-ar recolta in unele zone ale Pamantului, altii vor suferi incontinuare de foamete.

vineri, 2 noiembrie 2012

Pretul graului in toamna 2012


Daca in timpul perioadei de recoltare pretul graului s-a mentinut la nivelul de 1 leu/kilogram, fermierii spera ca incepand cu toamna acestui an pretul cerealelor sa mai creasca, pentru ca cei 2500 RON cheltuiti in medie de fermieri pentru un hectar sa fie cat mai repede acoperiti.
Intr-un an in care productia medie de grau a fost de 2.5000 de kilograme/hectar, cantitatea prea putin satisfacatoare este echiibrata cu calitatea superioara a graului din acest an. Ca urmare a acestui lucru, pretul painii s-a marit deja de la 2 lei la 2,3 lei.

Baietii destepti din agricultura

Si in Romania, asemenea altor state, se pare ca "baietii destepti din agricultura" nu s-a facut lipsiti ci din potriva s-au instalat destul de sanatos. In tara noastra, "baietii destepti in agricultura" sunt cei care declara o cantitate mult mai mare de cereale recoltate in primavara, pentru a putea justifica cantitatile uriase de cereale pe care apoi le vor cumpara fara acte de la diferiti fermieri mai mici. La prima vedere acest lucru nu este o problema suficient de mare cat sa ne priveasca pe noi insa, analizand problema vom observa faptul ca produsele cumparate fara acte nu figureaza in niciun contract legal, ceea ce inseamna ca nu se plateste TVA-ul de 24%. Acest lucru este echivalantul unui prejudiciu de zeci de milioane de euro pe care statul il inregistreaza anual.