Avem o agricultura puternica, chiar si prin simplul fapt ca suprafata insamantata este mai mare decat suprafata arata.
marți, 4 decembrie 2012
Sulfatul amoniacal ca ingrasamant
Este un ingrasaman folosit de multa vreme in agricultura. Se prezinta ca o sare alba, cristalizata in sistem rombic. Este foarte usor solubil in apa la temperaturi de 0 grade Celsius. Are un gust sarat,ca ingrasamant culoarea este variabila, de la alb-cenusiu si pana la galbui.
Este recomandat, ca urmare a continutului ridicat in sulf, sa fie administrat plantelor din familia Cuciferae (varza, rapita, mustar) si la cultura tomatelor. In acelasi timp este recomandat in pomicultura datorita faptului ca determina o intensificare a culorii florilor si a frunzelor.
Efectul pozitiv al sulfatului de amoniu este acela ca el creste de la solurile acide spre cele cu reactie alcalina unde este superior tuturor ingrasemintelor cu azot.
sâmbătă, 1 decembrie 2012
Renta agricola a fost achitata
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a platit miercuri, 28 noiembrie, ultimă tranşă în valoare de 22 de milioane de lei pentru un număr aproximativ de 22.500 rentieri agricoli.
Suma totala care a fost platita in anul 2012 in cadrul rentei anuale a fost 72 de milioane de lei, suma platita pentru 74.000 de fermieri.
Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa, ori încheie acord cu investitorul
Suma de bani incasata de catre persoanele fizicie sau juridice in cadrul acestui program de rasplatire a arendasilor romani insumeaza 100 de euro pentru un hectar de teren insamantat, sau 50 de euro pentru un hectar de teren arendat.
Pentru suprafeţele mai mici de 1 ha suma plătită va fi direct proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul.
Plata rentei viagere agricole se face în lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de BNR din anul pentru care aceasta se datorează. Deasemenea plata se face prin intermediul unui mandat postal ori prin intermediul oricarei alte forme legale de transfer.
Renta viageră agricolă nu se mai acorda din momentul in care proprietarul sau arendasul terenului este declarat decedat, insa banii respectivi pot fi ridicati in anul curent de catre urmasii decedatului in cazul in care acesta prezinta documentele legale.
vineri, 30 noiembrie 2012
Daniel Cosntantin face parte din Parlamentul European pentru Inovare
In urma unui comunicat de presa dat de catre cei de la madr.ro, am aflat faptul ca Daniel Constantin este unul din cei trei miniștri ai agriculturii din Europa care face parte din comitetul director al Parteneriatului European pentru Inovare.
În cadrul reuniunii Consiliului de miniştri pentru agricultură din 28 - 29 noiembrie a.c. de la Bruxelles au fost adoptate concluziile Consiliului privind reprezentanţii în comitetul director al Parteneriatului European pentru Inovare „Productivitate şi durabilitatea agriculturii”, din care fac parte urmatorii miniştrii:
- Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale al României
- Mette Gjerskov, Ministrul Alimentaţiei, Agriculturii şi Pescuitului al Danemarcei;
- Athanasios Tsaftaris, Ministrul Dezvoltării Rurale şi Alimentaţiei al Greciei.
In urma acesei adunari Daniel Constantin a fost ales intr-o functie europeana de prestigiu, el fiind singurul roman ales intr-o astfel de functie.
Principalul criteriu de selecţie l-a constituit activitatea avută de fiecare ministru în cadrul consiliilor pe agricultură. Cei care au facut posibila aceasta alegere cu adevarat uimitoare pentru tara noastra, a fost presedentia cipriota, care si-a aratat increderea fata de Daniel Constantin.
Pe lângă cei trei miniştri propuşi, comitetul director al Parteneriatului European pentru Inovare (PEI) va reuni 40 de personalităţi din rândul organizaţiilor de fermieri, cercetători, academicieni şi organizaţii ale consumatorilor şi protecţia mediului,acestia avand rolul de a reprezenta interesele inovarii in agricultula la Curtea Europeana.
joi, 29 noiembrie 2012
Despre agricultura bio
Din pacate din ce in ce mai multe tari ajung sa castige anual sume de bani care pentru tara noastra sunt imposibile ca urmare a ignorantei. Desi in tara noastra atat de vanata agricultura bio este la tot pasul, pretul acestor produse nu se compara nici pe departe cu pretul produselor bio din celelalte tari. Acest lucru este datorat certificatelor care permit comercializarea produselor bio, intrucat ele in Romania sunt foarte greu de obtinut, in conditiile in care in tara noastra agricultura se bazeaza pe lipsa ingrasamintelor chimice. Deasemenea este de precizat faptul ca daca in Romania este utilizata o cantitate de azot aproximativa de 20 de kilograme/ha, ei bine in tari precum Germania cantitatea produselor chimice au o cantitate de circa 20 de ori.
sâmbătă, 24 noiembrie 2012
Pretul kilogramului de porc viu
Se pare ca in zilele acestea kilogramul de porc viu se vinde undeva in jurul sumei de 8-9 ron. Acest pret este in medie pentru porcii ai caror greutate depaseste 130 de kilograme. Porcii cei mai "vanati" de catre cumparatori, cei in jurul greutatii de 100-120 de kilograme se vand in aceste zile pentru suma de 10 ron/kg.
Chiar daca vara aceatsa am avut deficit hidric insemnat, iar previziunile conform carora kilogramul de porc de sarbatori ar fi foarte ridicat, se pare ca pana in prezent mare diferenta de pret comparativ cu anul trecut nu este cel putin deocamdata.
Sa vedem evolutia pretului pana in data de 25 decembrie si apoi putem trege concluzii asupre influentei secetei care s-a abatut si peste Romania vara aceasta.
vineri, 23 noiembrie 2012
Paluownia- Copacul minune
Sau arborele printesei cum i se mai spune, a fost adus in Europa in jurul anului 1970 dupa ce a primit acordul institutiilor in cauza. Acest arbore este si va fi cu mult mai pretuit in viitorul apropiat ca urmare a numeroaselor utilitati pe care le are. De la constructia avioanelor usoare si pana la bordurile masinilor de lux, acest arbore este utilizat pe scara larga in intreaga lume.
Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte de a va apuca sa plantati paulownia pentru comert. Printre aceste lucruri nu se numara si riscuri intrucat dupa tot timpul alocat documentarii in care am aflat cam tot ce se putea despre acest arbore, pot spune ca riscuri sau chiar efecte negative nu exista.
Punctele forte ale acestui arbore sunt:
-viteza uimitoare de crestere. In 8 ani poate ajunge la inaltimea de 20 metri si pot avea un diametru de aproximativ 20 de centimetri. Acest lucru inseamna ca un singur copac poate avea la 8 ani de plantare aproximativ 0.3 metri cubi.
-pretul foarte ridicat. Un singur metru cub din acest arbore costa intre 500-1200 euro.
-puterea de ardere uimitoare. 2 kilograme de lemn de paulownia este echivalentru a 1 litru de motorina.
-frumusetea iesita din comuna florilor acestui arbore. Ca urmare a acestui fapt este plantat in scop ornamental.
-dintr-un hectar de copaci de paulownia se pot scoate aproximativ 800 de kilogramame de miere de albine cu calitati exceptionale.
-imbogateste solul in azot.
-purifica aerul.
-duritatea remarcabila. De aceea este denumit "aluminiul din lemn".
Sunt mult ami mult lucruri pe care le cunosc despre acest arbore si sunt foarte incantat sa imi impart cunostrintele in materie de paulownia cu dumneavoastra. Voi reveni in posturi viitoare cu alte informatii. Daca aveti intrebari nu ezitati sa lasati comment sau sa ma contactati in pagina "Contact".
joi, 22 noiembrie 2012
Despagubiri pentru calamitati
Inca de acum mai bine de o saptamana fermierii ale caror terenuri cultivate au fost afectate de seceta din aceasta vara au fost despagubiti de catre statul roman cu acea putina dar bine venita suma de bani. Astfel fermierii au primit putin mai mult de 100 de lei pentru fiecare hectar in parte afectat de calamitatile din acest an.
Astfel ne putem vedea de noua cultura pe care cu multa speranta si credinta o vom semana in aceasta toamna, trecand peste previziunile neincurajatoare ale meteorologilor.
Astfel ne putem vedea de noua cultura pe care cu multa speranta si credinta o vom semana in aceasta toamna, trecand peste previziunile neincurajatoare ale meteorologilor.
vineri, 16 noiembrie 2012
Castigul pentru un hectar de porumb
In conditiile in care intr-un an bun se recolteaza circa 6 tone de boabe de porumb la hectar, seceta care s-a abatut peste tara noastra anul acesta a facut ca aceasta cantitate sa fie cu mult diminuata. Astfel daca in mod normal pe suprafata unui hectar diferenta dintre cheltuelite de 1500 de RON si castigul de 4000 de RON se ajungea la un profit/hectar aproximativ de 2500 de RON, anul acesta suma foarte incurajabile pentu fermieri s-a diminuat cu mult si in unele cazuri a ajuns chiar sa fie egala cu 0. Probabil si neatentia fermierilor este parte a acestui dezechilibru.
miercuri, 14 noiembrie 2012
Evolutia pretului la varza
Daca pana nu demult pretul varzei era mult mai mare ca in alti ani, se pare ca in aceasta toamna pretul a revenit la normal intrucat cei 0,30 lei pe care trebuie sa ii platim pentru un kilogram este cat se poate de corect. Urmarile acestor scaderi considerabile de pret au avut efect imediat in atitudinea agricultorilor fata de evolutia pretului. Evident acestia au fost nemultumiti de scadere insa cu toate acestea afrima ca profitul din acest an este cel putin comparabil cu cel din anii anteriori.
luni, 12 noiembrie 2012
Alimentele modificare genetic
Pentru ca in secolul 21 plantele sunt supuse atator boli care dintre care mai daunatoare, acestea au nevoie pentru o dezvoltare eficienta in vederea recoltarii de aproximativ 15 stropiri efectuate la intervale de timp binedeterminate si foarte exacte ca si cantitate. Tocmai din acest motiv la nivel mondial incep sa fie deschise numeroase dezbateri pe seama beneficiilor aduse de modificarea genetica a alimentelor de origine vegetala si din ce in ce mai multi specialisti si oameni de rand ajung la concluzia ca solutia viitorului in agricultura o reprezinta acest tip de cultura.
Cele 15 stropiri despre care vorbim sunt necesare in vederea eliminarii dusmanilor, eliminarii buruienilor dar si pentru oferirea unor imbolduri pentru crestere. In urma modificarii genetice toate aceste stropiri se presupune ca sunt inutile si evident vor fi eliminate intrucat nu isi mai au rostul. Astfel agricultura in cazul introducerii la scara larga a modificarilor genetice se va face cu chletuieli mult mai mici decat in prezent, dar si cu o simplitate superioara celei inregistrate astazi.
sâmbătă, 10 noiembrie 2012
Graul insamantat in toamna, salvat de ploile din octombrie
Culturile de grâu însămânţate pentru anul viitor sunt salvate datorită precipitaţiilor căzute în ultima perioadă, a declarat Ion Sandu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
“Fenomenul de secetă din România a fost atât de dur din iunie până în octombrie, încât dacă în octombrie nu ar fi plouat atunci recolta de toamnă ar fi putut fi compromisă. Culturile de grâu însămânţate pentru anul viitor sunt, după părerea mea, salvate. Întotdeauna, prognozele pe termen lung, estimări cu trei-patru luni înainte, au o probabilitate de realizare de 60%. Ceea ce anunţam, în urmă cu trei luni, şi anume că va ploua în octombrie, s-a realizat din fericire şi este esenţial acest lucru pentru agricultură”, a afirmat Ion Sandu.
Din fericire ca urmare a acestor ploi care ne-au perindat tara in luna octombrie, putem spune ca acea inaltime minima pe care graul trebuie sa o atinga la intrarea in iarna (12-14 centimetri) nu mai este un obiectiv atat de greu de atins. Sa speram ca previziunile meteorologicilor cu privire la iarna grea pe cara noastra o va traversa in acest an se vor indeplini, intrucat in aceste momente orice forma de precipitatii este bine primita.
miercuri, 7 noiembrie 2012
Reducerea TVA-ului la produsele din carne
In urma propunerilor inaintate de catre Guvern cu privire la reducerea TVA-lui la produsele alimentare, se pare ca producatoii de carne au reactionat cat se poate de bine intrucat au impartasit aceasta posibilitate. Acestia au afirmat faptul ca reducerea TVA-ului ar insemna dezghetarea pietei alimentare din Romania, blocata intr-o oarecare masura de criza economica interminabila aparuta si in tara noastra. Deasemenea fermierii au mai adaugat ca o astfel de masura ar insemna o lovitura sub centura celor care apeleaza la practici ascunse de comert.
Masura care prevede scaderea TVA-ului ar urma sa aduca la bugetul de stat sume impresionante de bani care in prezent se pierd prin comertul subteran cu carne.
marți, 6 noiembrie 2012
SOS Salvaţi Agricultura României
Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) împreună cu Federaţia Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) şi Holstein.RO organizează, miercuri, 7.11.a.c. incepand cu orele 10 mitingul “ SOS Salvaţi Agricultura României!”.
Reprezentanţii LAPAR sunt nemulţumiţi de sprijinul pe suprafaţă promis de Ministerul Agriculturii şi alocat în cele din. "Noi am cerut 220 de euro pe hectar, dar ministrul ne-a spus că nu ne poate da decât maximul stabilit la 170 de euro. Restul până la 220 euro poate fi diferenţa de la subvenţia de anul trecut care în mod nejustificat a fost tăiată, deşi a fost aprobată de la Bruxelles. Ei au spus că nu se poate şi eu personal l-am rugat pe domnul ministru să îşi ia echipa şi să lase loc altuia care poate. Nu putem ca, într-un an atât de păgubos pentru agricultură, să stăm la cheremul unor oameni care găsesc bani pentru orice şi numai pentru siguranţa alimentară şi a afacerilor din agricultură nu găsesc”, a declarat, vineri, 28 septembrie, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, citat de catre Agerpres.
luni, 5 noiembrie 2012
Subventiile acordate ca urmare a secetei din acest an
Ca urmare a secetei aproape fara precedent pentru istoria recenta a tarii noastre, Ministerul Agriculturii a promis o subventie tuturor fermierilor afectati de deficitul hidric de anul acesta stabilita in jurul sumei de 35 de euro. Evident fermierii nu au fost multumiti de aceste sume mult prea mici comparativ cu pierderile suferite de catre ei si astfel s-a intarziat acordarea acestor sume de bani pana la clarificarea chestiunilor legate de bani. Fermierii nemultumiti de banii promisi au afirmat ca banii pe care ar trebui sa ii primeasca in aceste conditii sunt de 180 de euro. Cum statul roman nu dispune de acesti bani nu exista decat solutia unor discutii care sa se definitiveze cu hotarari multumitoare pentru ambele parti.
Va reamintim faptul ca in acest an, la nivel national, seceta a distrus aproximativ 80% din plantatiile de porumb, in timp ce floarea soarelui a fost distrusa in proportie de 50%. Deasemenea in unele parti ale tarii deficitul hidric a ajuns la 1,5 metri in profilul de sol.
duminică, 4 noiembrie 2012
Ultima zi pentru Indagra 2012
- Producatori si distribuitori de utilaje agricole, echipamente pentru irigatii
- Producatori si distribuitori de seminte si material saditor, ingrasaminte, sere si solarii;
- Producatori si distribuitori de echipamente zootehnice, pentru cresterea animalelor si pasarilor, abatorizare;
- Producatori si distributori de produse si echipamente in domeniul horticulturii si viticulturii • Prestatori de servicii financiare si asigurari;
- Prestatori de servicii de consultanta si formare profesionala in domeniu;
Organizata sub atenta observatie a MADR, Indagra isi propune sa adune un numar cat mai mare de vizitatori.
sâmbătă, 3 noiembrie 2012
Pretul varzei de toamna
Cum pretul kilogramului de varza i-a speriat pe multi in luna septembrie, se pare ca cei 0,50 de RON pe care trebuie sa ii platim in prezent pentru un kilogram par foarte in regula. Daca la inceputul lunii octombrie un kilogram de varza era cumparat pentru nu mai putin de 2,50 de RON, acum totul a revenit la normal si motivele de ingrijorare nu mai exista. Intradevar pretul crescuse alarmant deoarece in acele momente nu se incepuse recoltarea varzei de toamna.
Recolta istorica de grau in 2011 nu reduce foametea
Anul trecut, in 2011, s-a obtinut o cantitate istorica la nivel mondial de grau, estimata undeva la 2,34 de miliarde de tone. Acest lucru insa nu ia ferit pe cei peste 800 de milioane de oameni la nivel mondial sa sufere incontinuare de foamete. ONU incearca de ceva timp sa limiteze numarul persoanelor care sufera de saracie, insa nu prin productia mai mare de cereale, intrucat chiar anul trecut s-a demonstrat ca acest lucru nu ajuta la nimic. Defapt repezentantii ONU se tem ca efectul de "risipire" a cerelelor sa nu creasca direct proportional cu cantitatea recoltata intrucat egoismul, ca trasatura dominanta a omului, nu ii permite sa ajute. Aceasta lipsa de altruism se reflecta in situatia de fata prin hranirea animalelor cu graul la care 800 de milioane de oameni din intreaga lume viseaza zilnic.
S-a ajuns in prezent ca oricat de mult s-ar recolta in unele zone ale Pamantului, altii vor suferi incontinuare de foamete.
vineri, 2 noiembrie 2012
Pretul graului in toamna 2012
Daca in timpul perioadei de recoltare pretul graului s-a mentinut la nivelul de 1 leu/kilogram, fermierii spera ca incepand cu toamna acestui an pretul cerealelor sa mai creasca, pentru ca cei 2500 RON cheltuiti in medie de fermieri pentru un hectar sa fie cat mai repede acoperiti.
Intr-un an in care productia medie de grau a fost de 2.5000 de kilograme/hectar, cantitatea prea putin satisfacatoare este echiibrata cu calitatea superioara a graului din acest an. Ca urmare a acestui lucru, pretul painii s-a marit deja de la 2 lei la 2,3 lei.
Baietii destepti din agricultura
Si in Romania, asemenea altor state, se pare ca "baietii destepti din agricultura" nu s-a facut lipsiti ci din potriva s-au instalat destul de sanatos. In tara noastra, "baietii destepti in agricultura" sunt cei care declara o cantitate mult mai mare de cereale recoltate in primavara, pentru a putea justifica cantitatile uriase de cereale pe care apoi le vor cumpara fara acte de la diferiti fermieri mai mici. La prima vedere acest lucru nu este o problema suficient de mare cat sa ne priveasca pe noi insa, analizand problema vom observa faptul ca produsele cumparate fara acte nu figureaza in niciun contract legal, ceea ce inseamna ca nu se plateste TVA-ul de 24%. Acest lucru este echivalantul unui prejudiciu de zeci de milioane de euro pe care statul il inregistreaza anual.
luni, 29 octombrie 2012
Sistem de irigatii pe banii Uniunii
Intre 23-25 octombrie 2012 reprezentanti ai Ministerului Agriculturii au facut o vizita de lucru in Portugalia, in vederea implementarii sistemului de irigatie din Peninsula Iberica in Romania. In urma acestei vizite de lucru, trimisii Ministrerului Agriculturii au venit in tara cu numeroase idei de a dezvolta sistemul de irigatie, cu consum electric redus si cu o utilitate foarte ridicata.
Principalul obiectiv al acestei vizite a fost acela de a copia modul in care portughezii au reusit sa isi construiasca unul dintre cele mai puternice sisteme de irigati din Europa cu bani nerambursabili de la Comisia Europeana.
duminică, 28 octombrie 2012
Pe 7% din suprafata arata se vor planta paduri ?
Comisia Europeana pune in discutie saptamana aceasta o lege in urma careia fiecare fermier va trebui sa aiba in vedere plantarea padurilor pe o suprafata de 7% din intregul teren pe care il are la dispozitie. Din punctul nostru de vedere acesasta noua lege nu ar trebui sa afecteze agricultura din Romania, intrucat dupa cum bine stim cele peste 1 milion de hectare necultivate din tara noastra ne-ar permite sa respectam aceasta noua dispozitie a Comisiei Europene si sa fim mai ecologici decat trebuie. Mari probleme ar fi pentru tarile mici deoarece 7% dintr-o suprafata destinata agriculturii unor tari ca Ungaria, Cehia sau Slovacia ar fi echivalentrul unui dezastru agricol. Deasemenea nici cultivatorii de maslini nu sunt decaord cu acesta noua lege: "Acum ce ar trebui sa facem? Sa taiem maslinii pentru a planta paduri care sa insumeze 7% din suprafata ocupata momental de acesti arbori?".
Din punct de vedere ar agriculturii, Europa nu sta foarte bine comparativ cu SUA. Odata cu extinderea Uniunii Europene inspre tarile mai putin bogate, nu s-a marit si bugetul alocat agriculturii. Astfel Europa dispune de aceleasi fonduri pentru agricultura ca cele pe care Uniunea le avea cand erau inscrise in acesta organizatie doar 15 state. Astfel s-a ajuns ca 27 de state sa imaprta aceiasi bani pe care 15 state ii imparteau
in trecut. Deasemenea SUA cu cei 2 milioane de agricultori, are dispune de un buget alocat agriculturii de circa 10 ori mai mare decat cel al Uniunii Europene.
sâmbătă, 27 octombrie 2012
Deschiderea portilor catre Rusia
În urma întrevederii dintre Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, și omologul său din Federația Rusă, Fiodorov Nicolai Vasilievici, care a avut loc în data de 10 octombrie 2012, Rusia a început demersurile necesare în vederea deschiderii pieţei de desfacere ruse pentru comercializarea produselor românești de origine animală.
În acest sens, Serviciului Federal pentru Inspecţia Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor) al Federaţiei Ruse a anunţat că va da curs solicitării României de a trimite specialişti, începând cu data de 5 noiembrie a.c. pentru o perioadă de 14 zile, la unităţile româneşti de producţie şi procesare de carne, interesate să exporte pe piaţa rusă. Acest demers va permite producătorilor români de produse de origine animală să intre pe o piață cu un potential de consum urias.
“Acest pas, pe care Federaţia Rusă îl face acum, este unul extrem de important pentru producătorii români. Vorbim de o piața nouă, cu reguli diferite de cele ale Uniunii Europene, și o piaţă care a fost inaccesibilă României de foarte mulți ani. De când am venit la minister, producătorii și procesatorii de produse din carne, interesaţi m-au rugat să le înlesnesc comerțul cu produse de origine animală, pe piaţa din Rusia. În acest scop am avut o întrevedere cu ministrul rus al Agriculturii, care m-a asigurat că în cel mai scurt timp posibil vor fi începute verificările la unitățile româneşti de producţie şi procesare de carne. Nu pot decât să-i mulţumesc pentru promptitudine. În mai puțin de două săptămâni de la întâlnirea noastră am primit acest răspuns oficial ”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
madr.ro
Targul INDAGRA 2012
Si in acest an targul INDAGRA, cel mai mare targ de agricultura din Europa Centrala si de Est, va gazdui un numar 400 de firme care vor veni din 22 de ţări.
Tările acre vor avea reprezentanti in cadrul acestui eveniment grandios pentru tara noastra sunt: Coreea de Sud, Serbia, Luxemburg, Republica Moldova, Austria, Olanda, Polonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Bulgaria, Marea Britanie, China, Danemarca, Finlanda, Cehia, Belgia, Spania, Turcia, Ungaria şi România.
În cadrul manifestării vor avea loc mai multe evenimente , precum: forum-urile, seminariile şi concursurile organizate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Durabile, Salonul de Păsări Rare organizat de către Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cât şi concursul Naţional de Taurine sau expoziţia celor mai valoroase rase de ovine, caprine, cabaline şi bovine, prezentate de către Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie.
Deasemenea, reprezentanti din peste 19 tari vor expune in cadrul ALIMENTA - Târg Internaţional pentru industria alimentară pe o supreafata de peste 8.000 mp produsele destinate comercializarii la nivel international, ALL PACK - Târg Internaţional pentru ambalaje, materiale, maşini şi echipamente specifice şi EXPO DRINK&WINE - Târg de vinuri şi băuturi alcoolice, oferind astfel posibilitatea persoanelor fizice dar si marilor investitori de a semna contracte convenabile pentru toate partile.
Cotatia la bursa a graului
Ca urmare a secetei care s-a abatut anul aceste peste intreaga europa, cantitatea de grau recoltata pe "batranul continest" a atins minime ingrijoratoare. Principalele tari exportatoare de cereale in Europa, Ucraina , Rusia si Kazahstan au inregistrat recolte cu pana la 34 % mai mici comparativ cu anul trecut.
In urma cu cateva zile, la bursa de la Chicago pretul graului a ajuns creasca pana la 324 de dolari/tona.
Estimarile celor de la Ministrerul Agriculturii al Statelor Unite, Ucraina va trimite spre export aproximativ 4 milioane de tone de grau, cu mult mai putin decat anul trecut. In urma acestor dereglari ale exporturilor de cereale din cele 3 tari pretul graului a ajuns la pretul de 324 de dolari/tona.
vineri, 26 octombrie 2012
Guvernul scoate din piete legumele si fructele din import
In urma unei hotarari de Guvern care se va pare ca va fi adoptata pana la urma, in pietele din Romania nu vom mai avea decat fructe si legume din productia proprie. Astfel importurile haotice si in acelasi timp ilegale de legume si fructe vor fi stopate in urma adoptarii acestei masuri. Deasemenea conditiile de scoatere la vanzare a produselor vor fi schimbate intrucat fiecare producator va trebui sa beneficieze de un carnet special eliberat de fiecare primarie in parte, contra cost, in scopul comercializarii acestor produse.
In urma aceleiasi hotarari, se pare ca si transportul de legume/fructe a caror greutate depaseste 50 Kg se va fi considerata ca facandu-se inafara legii, cu exceptia cazurilor in care detinatorul marfii atesta legalitatea produselor prin acte clare.
Recomandari legate de arat
Aratul, operatia de pregatire a stratului germinativ, are loc imediat dupa recoltarea culturii insamantate in anul curent (in cazul cerealelor). Astfel aratul este o operatie ce nu trebuie desconsiderata intrucat aceasta operatie fiind facuta la timpul potrivit (toamna) aduce beneficii considerabile fiecarei culturi in parte.
Cum din pacare in aceasta vara am avut parte de precipitatii care nu au satisfacut cerintele solului, imediat dupa recoltarea cerealelor din luna august, aratul s-a efectuat in conditii foarte grele in urma carora bucati mari de sol au fost dislocate. Acest fapt conduce la pierderi economice substantiale intrucat distrugerea lor reprezinta sume de bani suplimentare pe care fermierii vor trebui sa le cheltuiasca pentru remedierea acestei probleme reale.
Cum in urma ploilor ce au udat Romania saptamana trecuta solul este suficient de umed cat sa fie prelucrat, recomandam tuturor fermierilor sa efectueze aratul in aceasta toamna cat stratul de arat permite acest lucru in parametrii corespunzatori.
Deasemenea, ca o recomandare ulterioara, spunem ca aratul efectuat la o adncime de 20-15 de centimetri este cel mai des utilizat si cel mai corespunzator intrucat distrugerea cuiburilor de rozatoare sau orice alta vietate este primordiala in agricultura.
Agricultorii ecologici subventionati extra
Agricultorii ecologici care sunt certificaţi vor primi subventii de la stat fără să mai facă dovada faptului ca nu detin datorii la bugetul de stat sau macar la bugetul local.
Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 759 /2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură eco, fermierul trebuia să facă dovada lipsei datoriilor restante la bugetul de stat sau chiar la cel de stat Noul act normativ vine in scopul sprijinirii agricultorului.
O altă noutate cuprinsă în Hotărârea aprobată miercuri priveşte creşterea plafonului alocat acestei măsuri de la 3 euro la 4 euro. De asemenea, termenul de depunere a cererii de finanţare a fost prelungit până la 15 octombrie 2012.
joi, 25 octombrie 2012
Food and Hotel China
Comisia Europeana organizeaza intre 14-16 noiembrie 2012 un stand de prezentare cu specific zootehnic. In cadrul acestui eveniment desfasurat la Shanhai, China, fiecare fermier profesionist este invitat sa participe pentru a face cunoscuta aceasta ramura a economiei fiecarei tari in parte in indepartata China.
miercuri, 24 octombrie 2012
Ingrasemintele chimice pe baza de clor
In urma cercetarilor avansate care au avut loc pe seama ingrasemintelor chimice pe baza de Clor, s-a constatat ca fermierii atunci cand administreaza acest ingrasamant extrem de toxic in cazul in care este utilizat necorespunzator nu gresesc din punct de vedere a cantitatii administrate ci din punct de vedere a perioadei in care sunt utilizate.
Ingrasemintele chimice pe baza de clor sunt recomnadate a fi administrate solului toamna, si nu primavara asa cum gresesc de cele mai multe ori fermierii. Utilizarea acestor ingraseminte in perioada de timp corespunzatoare, duce la spalarea compusului de clor peste iarna. Solul defapt nu are nevoie de clor ci dimpotriva este foarte sensibil la acest compus. Astfel administrarea ingrasemintelor chimice care au in componenta clor vor ramane la suprafata solului pentru a fi utilizate in primavara, in timp ce clorul va fi spalat de catre conditiile meteo.
marți, 23 octombrie 2012
Programul "rabla" pentru tractoare
Programul rabla pentru agricultura se va desfasura pana la finele anului 2013, timp in care in schimbul casarii unui utilaj agricol vechi, proprietarul va primi o reducere maxim 17.000 de RON din valoarea totala a noului utilaj pe care acesta si-l va achizitiona. Aceasta suma de 17.000 de RON ( aproximativ 4.000 de euro ) nu trebuie sa reprezinte mai mult de 40% din valoarea noului utilaj agricol.
Atragerea fondurilor europene
Daca pana nu demult exista pericolul ca din 2013 Romania sa nu mai beneficieze de fonduri europene de orice fel din cauza puterii de absortie foarte mici, de curand s-a precizat faptul ca tara noastra va fi incepand cu 2013 alimentata cu bani si mai multi de catre uniunea Europeana. Daca pana in prezent, din 2007, Romania a primit in total aproape 20 de miliarde de euro, o parte fiind evident destinata agriculturii, incepan cu anul viitor banii oferiti de catre Uniune se vor inmulti. Se pare ca noul excutiv infiintat in cadrul Guvernului de catre fostul premier Emil Boc isi face treaba pe deplin.
In a doua jumatate a acestui an (n.r. 2012) vor fi alocate aproximativ 400 de milioane de euro pentru agricultura.
Dupa cum spunea, incepand cu anul 2013 Romania va primi de la Uniunea Europeana bani mai multi in schimnul unor proiecte rezonabile. Cum pana acum au beneficiat de bani marii fermieri dar si cei detinatori de microferme, se pare ca nici incepand cu anul viitor nu se vor schimba prea multe lucruri, acele proiecte de 1.500 de euro ramandn viabile pentru micii agricultori.
luni, 22 octombrie 2012
Cei mai bogati agricultori romani
In topul celor mai bogati agricultori din Romania se regasesc nume cunoscute care au facut bani frumosi de pe urma agriculutii romanesti, considerate de multi ca intrata de atatia ani in "coma".
6.Culita Tarata. Este un rerpezentant de seama al acestui top intrucat detine numeroase terenuri in Roman, Neamt si chiar Balta Ialomitei. Acesta detine o avere estimata undeva intre valorile 45-47 milioane de euro. Pierderea terenului pe care acesta il detinea in Insula mare a Brailei pare ii destabilizeze intr-o oarecare masura afacerile. In prezent Culita Tarata este Presedintele CJ Neamt.
5.Mihai Anghel. Acesta este un adevarat intreprinzator care are in ocupatie peste 25.000 de hectare. Detine o mare parte din acestea in judetele Olt si Dolj, insa detine afaceri si in domeniul viticol. Averea lui Mihai Anghel se ridica pana la 47 de milioane de euro.
4.Horia Culcescu. Este cel mai mare producator de conserve din tara noastra, detinand peste 290 de hectare de sere. Deasemenea detine peste 1200 de hectare de vie, producand astfel vin sub emblema clubului de fotbal Steaua Bucuresti. Horia Culcescu detine o avere de 62 de milioane de euro. Bucuresteanul in varsta de 40 de ani este finul lui Gigi Becali.
3.Ion Grecu. Constanteanul detine 1500 de hectare de teren arabil, un depozit de 16000 de tone de cereale dar si o miniferma de cereale. Acesta are o avere de 65 de milioane de euro. Acesta si-a vandut in anul 2009 o mare parte din actiunile care l-au adus pe locul 257 in Forbes, in urma unei tranzactii prea putin transparente pentru preza.
2.Adrian Porumboiu. Finnantatorul de la Fc Vaslui detine in grija peste 50000 de hectare de teren arabil, de pe urma carora incaseaza un profit anual de aproximativ 20 de milioane de euro.
1.Ioan Niculae. Finantatorul de la Astra Giurgiu se regaseste in capul acestui top intrucat numeroasele hectare de teren arabil pe care le detine ii ridica cifra de afaceri la 1,5 miliarde de euro. Cele 50.000 de hectare pe care le are in grija il fac unul dintre cei mai de seama agricultori romani, care detine insa depozite de cereale ce depasesc impresionanta cantitate de 700.000 de tone.
duminică, 21 octombrie 2012
Probleme cauzate de seceta in agricultura
In urma secetei care s-a abatut vara aceasta peste tara noastra, cultura pe anul viitor va fi la fel de compromisa ca si cea din anul curent. In urma deficitului hidric din sol care pe alocuri a ajuns anul acesta la aproximativ 1,5 metri in profilul de sol, lucrarile de pregatire a patului germinativ pregatitor culturilor de toamna nu s-au facut corespunzator. Se pare ca aceste perioade de seceta care au bagat spaima in agricultorii autohtoni se vor prelungi si in toamna, intrucat ploile de intensitate mica si de o durata care ar trebui sa atinga perioade de pana la o saptamana nu si-au facut loc printre soarele dogoritor care a produs pagube considerabile anul acesta.
Culturile de grau care au fost infiintate in aceasta toamna sufera de pe urma deficitului hidric provocat de canicula din acest an. Este o problema foarte grava intrucat se stie faptul ca graul in iarna trebuie sa atinga inaltimea de o palma. Se pare ca exista suficient de multe motive de ingrijorare deoarece acest barem de inaltime in aceast an se poate sa nu fie atins, lucru care ar insemna o paguba irversibila pentru agricultura romaneasca.
100 de ani pentru USAMV Iasi
Ca urmare a implinirii a 100 de ani de la infiintare, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi organizeaza evenimente fara precedent in istoria universitatii. In saptamana care va urma, delegatii care vor veni din toata lumea vor participa zilnic la dezbateri pe tema agriculturii la nivel mondial. Se pare ca pregatirile care au precedat aceste intanliri atat de importante s-au incheiat cu cateva zile in urma cu inaugurarea statuii "mentorului" acestei universitati si anume Ion Ionescu de la Brad.
Programul desfasurarii tutror evenimentelor care vor avea loc ca urmare a acestei aniversari il puteti vizualiza mai jos
22-26 octombrie 2012
LUNI, 22 octombrie 2012
9,00 - 13,00 Workshop "Agricultura – oportunităţi şi perspective", partea I (detalii program)
13,00 - 14,30 Masă de prânz
14,30 - 16,30 Workshop "Agricultura – oportunităţi şi perspective", partea a II-a
17,00 - 18,30 Spectacol de operă - Aula Magna "Haralamb Vasiliu"
19,00 Cină festivă
MARŢI, 23 octombrie 2012
9,00 - 13,00 Simpozion ştiinţific internaţional - Facultatea de Agricultură, partea I
13,00 - 14,30 Masă de prânz
14,00 - 18,00 Simpozion ştiinţific internaţional - Facultatea de Agricultură, partea a II-a
19,00 Dineu
MIERCURI, 24 octombrie 2012
9,00 – 12,30 Simpozion ştiinţific internaţional - Facultatea de Agricultură, partea, a III-a
13,00 - 14,30 Masă de prânz
15,00 - 17,00 Workshop – "Cercetare şi inovare în agricultură"
17,00 - 20,00 Primirea invitaţilor externi
20,00 Cocktail de bun venit
JOI, 25 octombrie 2012
9,00 - 12,30 Adunarea festivă "100 de ani"
- cuvânt Rector
- mesaje din partea invitaţilor
- decernare titluri de Doctor Honoris Causa
- decernare diplome şi medalie jubiliară
12,30 - 13,30 Te Deum
13,30 - 15,00 Masă de prânz
15,00 - 16,30 Dezvelire statui şi busturi
16,30 - 17,30 Concert de cameră - Aula Magna "Haralamb Vasiliu"
19,30 Cină festivă în onoarea invitaţilor
VINERI, 26 octombrie 2012
9,00 - 18,00 Incursiune în cultura şi istoria românească – Judeţul Neamţ
19,30 Cocktail
Abonați-vă la:
Postări (Atom)